Wedstrijden

Deze informatie wordt voor seizoen 2021-2022 nog aangepast. Hiervoor wachten wij op informatie over de nieuwe oefenstof vanuit Rayon Amsterdam.

Alles over wedstrijden en niveaus

Over wedstrijddeelname

Op deze pagina lees je alles over de niveaus en categorieën waar je in kunt turnen en over de verschillende wedstrijden: het Winteturntoernooi, de Competitie en de Clubkampioenschappen.

Let op: Wanneer je je inschrijft voor de competitie is het niet meer mogelijk om je uit te schrijven. Je kunt helaas ook geen geld terug krijgen. Ook is het niet mogelijk je nog in te schrijven na de deadline, omdat het inschrijfsysteem dan de KNGU dan gesloten is. Zij maken geen uitzondering!

Als je meedoet aan een wedstrijd is het belangrijk dat je zo min mogelijk lessen mist. Je moet de oefenstof helemaal uit je hoofd kennen.

Waar kun je aan meedoen?

Bij Wilskracht hebben we voor de meisjes ABC groepen en D3/keuzegroepen.

Op niveau A, B of C kun je meedoen aan de Clubkampioenschappen, het Winterturntoernooi en aan de competitie in de Wethouder Verheijhal.

Als je niveau D3 of keuze oefenstof turnt en kun je meedoen aan de Clubkampioenschappen en aan de competitie in de SportXperience hal.

Jongens kunnen meedoen aan de Clubkampioenschappen, het Winterturntoernooi en de competitie in de Wethouder Verheijhal.

Jongens en meisjes uit alle groepen, ook de recreatiegroepen, raden we aan om aan de Clubkampioenschappen mee te doen, omdat dit een erg leuke ervaring is en een mooi doel om naartoe te werken in de lessen.

Competitie

Vanaf het jaar dat je 8 wordt, mag je meedoen aan de competitie. Dit is voor niveaus A, B en C en voor de jongens een voorwedstrijd en (voor de winnaars) een finalewedstrijd in februari/maart/april in de Wethouder Verheijhal.

Voor meisjes die in niveau D3 of keuze oefenstof turnen zijn er meerdere voorwedstrijden die in november beginnen. Zij kunnen doorstormen naar de Amsterdamse Finale of de regio- of districtfinales. Voor de competitie moet je je bijtijds inschrijven. De uiterlijke inschrijfdatum voor D3 en keuze oefenstof is altijd half september al.

Clubkampioenschappen

In juni zijn bij Wilskracht elk jaar de Clubkampioenschappen. Kinderen van 6 mogen hier ook aan meedoen, zelfs als zij pas een paar weken op turnen zitten. Je turnt een wedstrijd tegen kinderen die even oud zijn en hetzelfde niveau turnen.

De Clubkampioenschappen is een hele gezellige wedstrijd en erg laagdrempelig. Kinderen die buiten de top 3 vallen, krijgen een snoepmedaille, dus ook zij gaan niet met lege handen naar huis! Het is een goed moment om aan je ouders te laten zien wat je geleerd hebt het afgelopen jaar en een leuke seizoensafsluiting. Daarom hopen we dat alle turners en turnsters meedoen!

Winterturntoernooi

Turnvereniging Wilskracht organiseert vanaf 2020 het Winterturntoernooi in Amsterdam. Het Winterturntoernooi is een waarbij je niet ‘tegen’ een ander turnt, maar voor jezelf een bronzen, zilveren of gouden medaille kunt winnen. Welke prijs je krijgt is afhankelijk van je score.

Het Winterturntoernooi is bedoeld als laagdrempelige ‘wedstrijd’ voor meisjes die niveau A, B en C turnen en jongens die turnen in niveaus 23 t/m 16. Verenigingen uit Amsterdam en omgeving kunnen meedoen.

Niveaus meisjes

ABC

Niveaus A, B en C zijn niveaus waarop je aan de (recreatie)competitie kunt deelnemen. Je kunt dit niveau in principe turnen als je 1 tot 1,5 uur per week traint. Niveaus A, B en C kunnen geturnd worden door meisjes in de categorie Pré-Instap, Instap, Pupil1, Pupil2, Jeugd1 en ouder. Niveau C is het makkelijks en niveau A het moeilijkst.

D3

Heb je talent voor turnen en vind je het leuk om hard te oefenen, dan kun je niveau D3 gaan turnen. Hiervoor zijn 2 tot 4 trainingsuren per week voldoende. Je kunt dan aan de D3 competitie deelnemen en natuurlijk aan de Clubkampioenschappen. D3 kan geturnd worden door meisjes in de categorie Instap, Pupil1, Pupil2, Jeugd1 en ouder. De D3 groepen zijn alleen op uitnodiging. Wil je graag overstappen naar de D3 groep? Schrijf je dan in voor de Talentendag.

Keuze oefenstof

Ben je 12 jaar en heb je in niveau D3 geturnd, dan kun je keuze oefenstof gaan turnen. (De andere 12+ meisjes kunnen D3 of D4 uit categorie Jeugd 1 turnen) Keuze oefenstof is er in divisie 7, 6 en 5. Divisie 5 staat in principe gelijk aan niveau D2 en divisie 6 aan D3.

Categorieën meisjes

Meisjes die geboren zijn in het jaar 2013 behoren (in seizoen 2019/2020) tot de categorie Pre-pre-Instap, ook wel Basis genoemd. Meisjes uit 2012 zijn Pre-Instap. Deze meisjes doen in principe nog niet mee aan wedstrijden, behalve aan de Clubkampioenschappen.

Meisjes uit 2011 zijn Instap. Dit is dus het jaar dat je ‘instapt’ in de wedstrijden. Daarna volgen Pupil 1 (2010), Pupil 2 (2009), Jeugd 1 (2008), Jeugd 2 (2007), Junior (2006 en 2005) en Senior (2004+).

Niveaus jongens

Jongens kunnen bij Wilskracht turnen in de niveaus 23 t/m 13. In principe doe je elk jaar een moeilijker niveau. Het is niet altijd zo dat je begint bij niveau 23. Als je al wat ouder bent, of snel leert kun je ook in een hoger niveau beginnen. De jongens kunnen allemaal meedoen aan de recreatiewedstrijden in de Wethouder Verheijhal.

Categorieën jongens

De jongste jongens, geboren in 2013 en 2012, vallen in de categorie Benjamin. In deze categorie beslist de lesgever of je mee mag doen aan de wedstrijden.

Daarna volgen Instap (2011 en 2010), Pupil (2009 en 2008), Jeugd (2007 en 2006), Junior 1 (2005 en 2004), Junior 2 (2003 en 2002) en Senior (2001+).